Zapisnici sa sjednica gradske skupštine

Poštovani gospodine gradonačelniče, poštovani predsjedniče Gradske skupštine, uvažene kolegice i kolege, poštovani gosti,
Jedno pitanje i jedan prijedlog.
U stavci proračuna za 2014. godinu isčitavajući proračun za europske projekte vidimo stavke koje se odnose na međunarodnu suradnju i na razmjenu iskustava. Ono što se ne može isčitati, ne vide se stavke koje se odnose na pripremu projekata za sve kapitalne stvari koje Grad Zagreb može povući iz Europskih fondova. To su vrtići, škole, prometna i komunalna infrastruktura, urbani prijevoz, vodovod i kanalizacija. To su projekti koji se ne mogu isčitati da se u Gradskom proračunu pripremaju za ovu godinu.
Moje je pitanje da li će se, kao što smo pozdravili osnivanje ureda prije šest mjeseci koji se bavi europskim poslovima, moje je pitanje da li Grad Zagreb planira iskoristiti sredstva Europske unije u 2014. godini i započeti planirane projekte budući da nam sredstva iz strukturnih fondova ide zadnji vlak.
I moj prijedlog. Domovi umirovljenika u Zagrebu, gradski domovi nisu se gradili dvadeset i tri godine i više. Mnogi ljudi čekaju po nekoliko godina, naši sugrađani, osobe starije životne dobi, treće životne dobi za dom umirovljenika po nekoliko godina, pet, šest, sedam godina. Moja pokojna mama nije doživjela čekajući dom umirovljenika.
Preko 7 tisuća zahtjeva je. Procjena je da fali preko 1300, 1400, možda i 1500 smještajnih kapaciteta za ljude koji žele svoje stare dane provesti u domovima umirovljenika.
Budući da nam je na Skupštinu došao jedan prijedlog za ključ u ruke, za kojeg osobno držim da je skup, naš je prijedlog da Grad Zagreb napravi slijedeću stvar, da na svom zemljištu koje je urbanistički i komunalno opremljeno, dakle na zagrebačkom zemljištu u namjeni D raspiše javni poziv privatnim ponuditeljima koji bi ujedno bili i upravitelji domova, koji bi imali pravo građenja. Dakle, na gradskom zemljištu bi privatnici imali pravo građenja i pravo upravljanja s domovima. Grad Zagreb bi garantirao određenu razinu popunjenosti kako bi upravo omogućio sigurnost investicije tim privatnicima i poduzetnicima, a za sve umirovljenike u Gradu Zagrebu ovisno o kriterijima i ovisno o cenzusima da se uvede vaulčer odnosno kupon s kojim će moći iskoristiti svoje pravo dodatka na cijenu tj. umanjivanje od cijene bilo da je riječ o domovima koji su u vlasništvu Grada Zagreba ili bilo da je riječ o domovima koji su u vlasništvu privatnika, odnosno kojji nisu u javnom vlasništvu.
Dakle, da se uz pomoć kupona, kao što je to već slučaj praktički, praktički slučaj, mada nema kupona a i to bi trebalo uvesti ja osobno mislim za sav paket mjera socijalnih, se subvencioniraju privatni dječji vrtići. Dakle, privatni dječji vrtići se također subvencioniraju od strane Grada Zagreba, da se to isto napravi za domove umirovljenika jer u ovom Gradu Zagrebu je 25% osoba starije životne dobi i mnogi od njih žele svoju mirovinu provesti u domovima i Grad Zagreb mora omogućiti našim starijim sugrađanima bolju kvalitetu života upravo u tim njihovim godinama.
To je naš prijedlog. Molim da se o tome razmisli. Ukoliko ne odmah, da se očituju i u svakom slučaju da ako možemo zajedno napravimo nešto za umirovljenike u ovom gradu za njihov bolji život i bolji standard. Hvala.

Keyboard shortcuts

j previous speech k next speech