Zapisnici sa sjednica gradske skupštine

Dame i gospodo,
Hvala gospodine zastupniče što ste upozorili na problem međutim moram vas obavijestiti da je nuklearna zaštita na razini Republike Hrvatske, na državnoj razini.
Mi inače imamo stalne kontakte s uposlenicima u Nuklearnoj elektrani Krško. U međuvremenu smo imali, u petak imamo i završnu svečanost povodom završetka projekta koji je koštao 520 tisuća eura, koji je inače bio projekt tri države, znači Slovenije, Hrvatske i Rumunjske. Konkretno Općina Krško, Grad Zagreb i Černavoda u Rumunjskoj, je napravljen plan evakuacije, Plan evakuacije u slučaju ozbiljnije havarije u nuklearci Krško.
Prva zona ugroze je 10 kilometara, druga zona ugroze je 25 kilometara. Zagreb se nalazi rubno na 26.-om kilometru. Ovo kad smo imali zadnji put u Fukushimi onda jedine mjere koje su poduzimane poduzimane su unutar 25 kilometara.
U sklopu svjetskog standarda napravljena je nedavno bila i vježba u kojoj su sve službe iz Republike Hrvatske u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Općine Krško i ostalih službi iz grada Zagreba napravljeno kako bi izgledalo ta evakuacija. Evakuacija se naravno odnosi na stanovništvo koje bi iz Slovenije išlo prema Hrvatskoj i na stanovništvo koje se nalazi u Zagrebačkoj županiji. U sklopu toga je tiskano i 500 tisuća letaka, "Zaštita od ionizirajućeg zračenja" koji će sa sljedećim računom, Holding kad pošalje sljedeći račun taj će se letak pojaviti u 360 tisuća, otprilike cca 360 tisuća kaslića.
Što se tiče, spominjali ste šta se radi po tom pitanju ili ne, mi imamo stalne kontakte. Inače i neki dan smo, čak su iz ureda u sklopu tog projekta vođeni su i novinari da vide kakva je situacija dolje.
Inače prije dvije godine ispred Ureda uz podršku gradonačelnika imali smo konferenciju za tisak u kojoj smo upozorili, bio je akademik Paar i bio je prof. Vrtalj, gdje smo upozorili da za grad Zagreb ne bi bilo dobro ukoliko bi se dalo novih 30 godina za rad Nuklearne elektrane Krško i bili smo također na toj konferenciji za tisak na kojoj su oni sudjelovali da bi trebalo dobro debelo razmisliti da li dozvoliti uopće, to nije ugroza samo za Hrvatsku nego i za Sloveniju i za Austriju, da li dozvoliti izgradnju Krško II.
To je dosta loše bilo dočekano u medijima kao zbog čega se to petlja međutim stvari su se izmijenile u onom trenutku kad se dogodila situacija u nuklearki u Fukushimi jer ta situacija se još uvijek nije riješila iz jednostavnog razloga što dvije i pol godine sad će bit i bliže tri godine teče radioaktivna voda i to se nije riješilo.
Ono što je značajno, mi smo pokrenuli i pitanje jodne profilakse. Jodna profilaksa je u nadležnosti Ministarstva zdravstva međutim u zakonima, u pozitivnim zakonima Republike Hrvatske jodna profilaksa i kad bi postojala potreba da je imamo u gradu Zagrebu, a to je po svjetskom standardu potrebno samo za ovaj krug od 10 kilometara za stanovništvo koje je mlađe od 40 godina, situacija je u tome zato što to kod nas nije niti prikazano kao lijek. Tako da kad bi mi to i htjeli uvesti i da se dogovorimo da bi trebali uvesti mi to ne bi mogli uvesti zato što to jednostavno zakonski nije provedeno. Imali smo taj sastanak. Mi imamo konstantno te sastanke i mislim da što se tiče nuklearke Krško, ovo što je sada recimo kroz medije prikazivano, glavnina problema u nuklearki Krško su bili problemi koji su nađeni tijekom remonta. Znači kad ona nije bila u funkciji. A kad su pokretali funkciju zadnji incident je bio tada zato što ovaj novi elektronski sklop koji je bio stavljen nije odgovarao i zbog toga se ona ugasila. Moje mišljenje...

Keyboard shortcuts

j previous speech k next speech