Zapisnici sa sjednica gradske skupštine

 • Pita postoji li mogućnost da hrvatski branitelji pod posebnim uvjetima iznajme odnosno zakupe gradske poslovne prostore i da na taj način Grad Zagreb pomogne hrvatskim braniteljima pri otvaranju malih obrta.

  Zoran Piličić, HDZ
 • Poštovani gospodine predsjedniče, poštovani gospodine gradonačelniče, gosti, uzvanici, štovani kolege zastupnice i zastupnici,
  Moje pitanje se odnosi i u svezi je borbe za preživljavanje hrvatskih branitelja.
  Namjerno ne koristim riječ poboljšanje standarda hrvatskih, borba za poboljšanje standarda. Zašto? Zato što je standard hrvatskih branitelja davno pao ispod svakog minimuma.
  Svjedoci smo na nacionalnoj razini i državnoj razini da vladajuće elite ne znaju izaći na kraj sa situacijom i galopirajućom već pet godina krizom koja je u državi Hrvatskoj.
  Time i na taj način ne znajući izići na kraj s problemima oni pokušavaju bacajući dimne bombe, kriminalizirajući i vršeći neviđenu harangu na braniteljsku populaciju, nazivajući je povlastičarima, ljudima koji primaju velike mirovine koje nisu zaslužili. Ja vam kažem da ni jedna mirovina hrvatskog branitelja koji nema dio svoga tijela ili je psihički i fizički obolio ne može biti nezaslužena. U tom kontekstu, a u cilju da Grad Zagreb bude taj koji će biti iznad ovih nesposobnih na državnoj razini i da pomogne da hrvatski branitelji u svojoj borbi za preživljavanje a ne za poboljšanje standarda, moje pitanje se odnosi na gradske poslovne prostore. Znači, sukladno Odluci o najmu odnosno zakupu gradskih poslovnih prostora u članku 11. se kaže da hrvatski branitelji imaju prednost pri zakupu ako daju najviše ponuđenu cijenu, prihvate. Međutim, u ovim okolnostima ove krize ja pitam gradske čelnike postoji li ikakva mogućnost da hrvatski branitelji koji vrlo skromnim sredstvima, znači oni nisu bogati, skupiti će nekoliko tisuća eura, koji su nezaposleni i žele sami da se zaposle najviše putem otvaranja malog obrta i svega ostaloga, pečenjara, pokušavaju doći do gradskih prostora poslovnih koji su devastirani, neočišćeni.
  Pitam gradske čelnike postoji li kakva mogućnost da gradski branitelji dobiju upravo zato što su hrvatski branitelji pod posebnim uvjetima mogućnost da iznajme odnosno zakupe gradske poslovne prostore i da na taj način Grad Zagreb pomogne hrvatskim braniteljima i bude iznad ovih koji su nesposobni na državnoj razini? Hvala lijepa.

 • Hvala lijepa. Gradonačelnik.

 • Hvala lijepa predsjedniče. Uvaženom zastupniku tri rečenice.
  Velikim dijelom je točno što govorite jer teškoća života življenja, krize i recesije se manifestirala na hrvatske branitelje koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države.
  Nema gradskih, ni državnih, imaju branitelji. Prema tome, vi ste donijeli ovdje odluku, ne vi ali vaši prethodnici i mi moramo, ja kao gradonačelnik sam prisegao da tu odluku i zakone poštujem. Ako ćemo raditi izuzetke onda se ta odluka mora mijenjati u skladu sa zakonom. Nema drugog. Prema tome, ako mislite nešto konkretnije onda predložite izmjenu odluke. Ovdje ste vi, ali morate voditi računa da to onda bude u skladu sa zakonom. I ja ću to provesti, budite bez brige.
  Ali ono što mogu ja kao gradonačelnik, još dvije rečenice, da pratimo najam poslovnih prostora Grada i da snižavamo cijene kvadratnog metra po zonama kako bi napunili te prostore. I to ćemo do nove godine učiniti još nakon analize koja će biti gotova za dva tjedna i ići će još sigurno dolje 20%-tak cijena najma poslovnog prostora. U tom kontekstu mogu pomoći da hrvatski branitelji dođu lakše do prostora.
  A ova priča suštinska koju vi govorite, bez izmjene odluke i zakona je neprovediva.

 • Kako misli riješiti problem građana Mjesnog odbora Žitnjak kojima je Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Vodoopskrba i odvodnja poslala upozorenje da su sva kućanstva ilegalno priključena na sustav vodoopskrbe i odvodnje, iako je većina kućanstava legalno priključena. Smatra da Podružnica Vodoopskrba i odvodnja nije trebala upućivati upozorenje svim kućanstvima već samo ilegalno priključenima. Navodi da je sto pedeset kućanstava Mjesnog odbora Žitnjak potpisalo peticiju za rješavanje nastalog problema. Gradski zastupnik traži odgovor u pisanom obliku.

  Mario Župan, HDZ
 • Poštovani predsjedniče, gradonačelniče, zamjenice i svi zastupnici,
  Građani Mjesnog odbora Žitnjak zaprimili su poziv za priključenje reguliranja statusa potrošača upućen od Zagrebačkog Holdinga, podružnica Vodoopskrba i odvodnja, kojim ih se obavještava da se jave na priključenje za komunalnu građevinu za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju. Ujedno su građani upozoreni da su ilegalno priključeni na sustav Vodoopskrbe i odvodnje premda ih se na javnu Vodoopskrbu veći dio legalno priključio i plaćaju utrošak vode prema uplatnicama koje im je Zagrebački holding, podružnica Vodoopskrba i odvodnja uredno svaki mjesec dostavlja i to ne u malim iznosima.
  Člankom 14. Odluke o priključenjima na komunalne vodne građevine utvrđeno je da priključak na komunalne vodne građevine gradi javni isporučitelj vodne usluge na teret naručitelja, vlasnika ili drugog zakonitog posjednika nekretnina koji se priključuje a koji je naručitelj, a ujedno i financijer izvedenih radova. Bila je javna ustanova Hrvatske vode.
  To smatramo da naknadna odnosno cijena stvarnih troškova rada, utrošenog materijala na izvedbu priključaka bi trebali ponovno snositi građani Mjesnog odbora Žitnjak.
  Međutim, Mjesni odbor Žitnjak je u suradnji sa Vijećem gradske četvrti išao na sastanak u Vodoopskrbu i odvodnju. Sastanak se održao 09. 10. u prostorijama. Primio ih je direktor Poljak. Ioni se pozivaju da onaj tko je ilegalno priključen da stvarno plati taj priključak, tko je legalno nek se oslobodi toga i neka se primjeni princip Mjesnog odbora Petruševec jer ovo nije slučajno, jer izgleda da su sada građani dobili tu obavijest o komunalnom priključenju jer izgleda da je HDZ na vlasti u Mjesnom odboru Žitnjak pa pitaju gradonačelnika kako će riješiti njihov problem.
  Peticija od sto pedeset kućanstava je potpisala, znači ne sto pedeset ljudi nego sto pedeset kuća. I traže odgovor u pisanom obliku.

 • Hvala gradskom zastupniku. Gradonačelnik.

 • Hvala lijepo predsjedniče.
  Ja ne želim raditi posao direktora Vodoopskrbe a još manje bilo koga iz Holdinga.
  Ali moram paziti da... Ja sam se dobro naspavao noćas ali vas nisam razumio. Ako je legalno netko priključio i platio sve, šta ljude zafrkavaju. Ilegalno, ja ne želim o tome razgovarati, ilegalno za mene ne postoji. Ako postoji onda treba postati legalno.
  U čemu je problem? Ne mogu dokučiti. Vi govorite ovdje da legalno ne trebaju platiti ništa. Pa oni su platili valjda. A ako je ilegalno onda treba prikopčat legalno ali onda treba platiti. Čak je bivša ministrica bila uvela i penale za to ako si ilegalno krao vodu ili se priključio.
  To je krađa, to je lopovluk. Znači, ne razumijem. Ja bi vas molio da pojasnite.
  A pisani odgovor od Vodoopskrbe i Holdinga tražim da se pošalje građanima na peticiju od sto pedeset obitelji. Ali ne mogu dokučiti, dobro sam spavao ali ne mogu dokučiti o čemu se radi. Legalno, ako je legalno onda je sve plaćeno, a ako je ilegalno onda nije plaćeno nego je lopovluk, marifetluk, a marifetluk treba presjeć, zatvorit vodu dok ne plate, jer svi građani plaćaju vodu. Ako je legalno onda je platio priključak i ima legalno vodu.
  I sad ne razumijem tih sto pedeset obitelji, odnosno razumijem ljude. Ja znam Žitnjak, i Struge, i Bogdane, i Žitnjak i sve. Ali evo, pojasnite molim vas.

 • Može, može. Još dodatno pojašnjenje.

 • Znači, građani Žitnjaka su dobili poziv da se jave u Vodoopskrbu i odvodnju da reguliraju svoje statuse za priključke. Međutim, ti građani su priključeni prije deset godina i taj priključak i to sve su financirale Hrvatske vode.
  Zašto ponovno da oni idu regulirati svoje statuse? Neka se odvoji tko je ilegalan, tko je legalan, neka Hrvatske vode pozovu samo one koji su se ilegalno priključili. Ovi drugi su legalno priključeni. Hrvatske vode su snosile trošak priključenja i te mreže, a oni su dobili svi pozive, sva kućanstva Mjesnog odbora Žitnjak.

 • Sad je meni jasno. Trebao si odmah biti jasniji. Niko nije legalan. ..... (Smijeh).....
  Pa što ne kažeš to odmah, što mučiš gradonačelnika i nas sve ovdje skupa.
  Pozovite ljude u Vodoopskrbu i odvodnju i neka legaliziraju svoj status. U čemu je riječ? Nemojmo zamarati skup ovdje i trovati ljude. Znači, niko nema... Vodoopskrba i odvodnja nije poslala sigurno... Oni ne postoje, oni ne postoje. Jel' vam to jasno? Je. Ili ste došli zafrkavati? Oni ne postoje, u Vodoopskrbi nema evidencije Horvata, moga Cene, prijatelja iz Žitnjaka. Ispričavam mu se! Ako je platio priključak, nije dobio poziv. Ako nije platio priključak, dobio je poziv da regulira svoj status. Pustimo vuk - lisica. Priključak trebaju platiti svi tko želi legalizirati svoj status. Izvolite to napraviti bez obzira o kome se radilo, o Žitnjaku, Podsljemenu ili bilo kom mjesnom odboru.

 • Nema replike, nema replike.

 • .....(Nerazumljiva upadica g. Maria Župana iz klupe)....
 • Ajde, na to ima.
  .....(Smijeh).....
  Krivi, krivi papir ste digli. Ne, vidio sam ja dobro.

 • Razumijem gradonačelnika. Ali onda deset godina neko radi ilegalno.
  Kako oni uredno dobivaju uplatnice od Hrvatskih voda, od Vodoopskrbe i odvodnje za plaćanje potrošnje vode, čistoće, pročiščivača ako su ilegalno priključeni?
  Kako im onda Vodoopskrba i odvodnja fakturira račune ako su oni ilegalni? Onda im oni ne smiju fakturirati. Neka se presječe taj priključak.

 • Hvala lijepo. Sad je mudrolija nastupila. Kad nestane argumenata ajdmo mudrovat. Nema ovdje mudrovanja. Ne stanuju na Žitnjaku Hrvatske vode. Stanuju Janko, Pero, Marko i ostali, imaju svoje kućne brojeve, imaju svoje ure za vodu.
  Ja imam uru doma i piše na moje ime, ili supruge, nije bitno. I ako jedan mjesec ne platim nešto dođe mi opomena, ako ne platim dva dođu mi i isključe. Prijatelj moj Šimek isključio mi je u Preradovićevoj 13 dva puta struju. Da. O čemu pričamo?
  Tako neki dan vodi se računa o tome kada prijatelj, odnosno ne prijatelj, gospodin Linić, ministar, govori da li treba biti dužan u Hrvatskoj neko 5, 10 ili 20 tisuća kuna.
  Pa ljudi moji, dokle smo mi došli! Živeći na dug u krizno recesijsko vrijeme dođemo do apsurda i sad ovdje razgovaramo da li građani koji 95% ili 97% plaćaju svoje režije uredno trebamo progledati kroz prste onima koji to ne rade. Ako hoće prenest uru na sebe onda kartoteka reda kako je do toga došlo. Vi znate kako je do toga došlo, uvođenjem reda u Vodoopskrbi. Di je direktor? Jel' tu? Počeo je raditi, uvodit reda i kad je uveo red došao je do ljudi. Ali tamo fali još jedan papir, plaćeni priključak. Nema ga. A šta su Hrvatske vode trgovale sa naseljem i radile infrastrukturu. Ako to može ući u cijenu priključaka, a sumnjam, onda s tim papirima kod direktora pa prebijte to Majko Božja. Ali ako ne može riješite taj problem. Nema trećeg. Evo, to je cijela priča. I ja ću doći na kavu tamo ako još možemo riješiti, a ako ne možemo odi ti. Jel' u redu? Šalim se. Ali idemo riješiti i pomoći ljudima, ali moramo ljude tretirat sve isto. To ne može ni direktor Poljak, ni gospodin Ljubičić, ni ja, ni vi radit izuzetak. Pravila su za sve ista. Ili promijenimo odluku, ukinimo priključke ljudima.
  Pa vi se jedan od zastupnika, dajte prijedlog u ime kluba. Vi ste predsjednik kluba kolko sam informiran jel'? Vidite da sam dobro informiran. U ime kluba dajte prijedlog, ukinimo cijenu priključaka i onda će Žitnjak, legalizirati ćemo i bez priključka. Ok? Ali dok pravila vrijede moramo ih poštivati.

 • Predlaže da Grad Zagreb u suradnji s telekomunikacijskim operaterima pokuša pronaći lokacije na kojima bi se postavile telekomunikacijske antene, i to lokacije koje bi najmanje smetale građanima.

  Zvane Brumnić, SDP
 • Poštovani predsjedniče Skupštine, poštovani gradonačelniče, poštovane dogradonačelnice, kolegice i kolege,
  Ja ustvari imam, čovjek bi rekao nekakvu obavijest. Ja mislim da je gradonačelnik vjerojatno i upoznat s time da su u Vrbanima na onom shopping centru bile postavljene antene za mobitele i sad postoji problem s time.
  Ja sam svjestan da problem tih antena nije u ingerenciji Gradske uprave i da te ugovore sklapa investitor sa Telekom kompanijama. Ali predlažem da pokuša Grad Zagreb u dogovoru sa Telekom kompanijama napraviti nekakvu mrežu njihovih tih repetitora i pronaći lokacije na kojima bi one najmanje ustvari smetale građanima. Ja ne znam jel' to moguće kroz GUP ili kroz nekakvu odluku ovdje u Gradskoj skupštini, pa ako je kroz odluku koju bi donijela Gradska skupština da se onda takva odluka predloži. Jer ovo što se tamo dogodilo stvarno građanin s prozora gleda antenu a što na neki način nije u redu. Hvala lijepo.
  Prijedlog. Ako ima objašnjenje, dobro, a ako ne...

 • Hvala lijepa. Gradonačelnik.

 • Hvala predsjedniče. Uvaženom zastupniku Brumniću,
  Na sreću ta antena više tamo na trgovačkom lancu, ili kući, ili shopping centru Point ne postoji, skinuta je na sreću. Vidio sam, prije dva, tri dana prošao i vidim da gore nema tog uređaja. Ako sam krivo vidio ispričavam se. Jednom sam se zaletio pa ne bi htio sad, ograđujem se, ali mislim da sam dobro vidio, jer ja dalje bolje vidim, ja blizu ne vidim, ja dalje vidim.
  Prema tome, mislim da je skinuto.
  A prijedlog vaš je dobar, međutim to nadilazi... Mi možemo inicijativu dati. I hvala vam na inicijativi. Znači, to nadilazi ingerencije gradonačelnika i Gradske skupštine.
  Resorno ministarstvo, odjel u resornom ministarstvu brine o tome zajedno sa Tele operaterima i oni to određuju.
  A kako se to događa? Oni vide neki vršak, čuku neku, točku u gradu koja im paše i onda sa privatnicima razgovaraju i okače, a onda zovu Marka i Peru jel' znaš ikoga u ministarstvu da dobije papir. To su naša posla. Kad bi se napravila pravila igre onda toga ne bi bilo.
  Vaša inicijativa je dobra i ja ću je uputiti resornom ministarstvu. Hvala vam na prijedlogu.

 • Pita gdje će se odlagati otpad koji je rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranjeno zbrinjavati na odlagalištu Jakuševec. Predlaže da se gradske zastupnike informira o pronalasku adekvatnijih lokacija za pohađanje nastave učenika Osnovne škole Pavleka Miškine.

  Margareta Mađerić, HDZ
 • Hvala lijepa. Gospodine predsjedniče, gospodine gradonačelniče, gradske zastupnice i gradski zastupnici, drage gošće i gosti,
  Postavljam pitanje voditelju podružnice Zagrebačke čistoće a vezano je uz najnoviju odluku Ministarstva zaštite okoliša kojom se zabranjuje odvoz svih vrsti otpada osim mješanog otpada na Jakuševec.
  Što, kako, na koji način će se i gdje naravno odvoziti drugi otpad, posebno naravno glomazni otpad gdje su stanovnici Grada Zagreba sukladno rasporedu koji su dobili na uplatnicama već stavili na ceste, ali i otpad od čišćenja, održavanja s tržnica, veletržnice i sve ono što se više ne smije odlagati na zagrebačkom Jakuševcu?
  Također predlažem da nas iz Gradskog ureda za obrazovanje izvijeste koji je status sa učenicima Osnovne škole Pavleka Miškine. Naime, dogovoreno je da će se pronaći bolja, adekvatnija lokacija dok su radovi u toj osnovnoj školi.
  Da li ste uspjeli ispregovarati? Želim još svakako jednom napomenuti da posebno u privatnoj školi u Vodnikovoj uvjeti za održavanje nastave ne postoje. Hvala.

 • Hvala lijepa. Da li će gradonačelnik ili netko ispred Uprave Holdinga?

 • Ja uvijek mogu. Vidim da im se ne da, onda znači da nije dobra tema. Hvala lijepo predsjedniče.
  Da, riješiti ćemo problem odvoza dugog otpada zajedno sa resornim ministarstvom na tri sastanka, a jedan smo odradili. Do tada se neće odvoziti glomazni otpad jer smo zamolili i uputili ljudima zamolbu da svoj otpad ne voze na ulice. Nećemo imati Napulja u Zagrebu. Toliko o tome. Riješiti ćemo to, moramo riješiti zajedno. Ključna riječ je zajedno.
  Budite sigurni i brojite dane. Riješiti ćemo to. Prelazno rješenje na ovaj ili onaj način, ali kako stvari idu i dogovori biti će sve u redu.
  Što se tiče škole Pavleka Miškine, svaki tjedan sam na školi. I sad mi je žao, kad bi ja bio malo manje hrabar i vidovit onda bi mi bilo žao što smo to raskopali tamo, što smo išli nakon sto godina u dogradnju škole 3 hiljade kvadrata na 4,5 postojećeg. Međutim, sada kada smo to otvorili, statičari su to sve skupa pogledali. To je škola koja je stara devedeset godina, koja je na drvenim gredama, fasada popucala, otvorila se utroba, krater i sve ostalo. Struka radi svoj posao. Prekjučer sam imao sastanak sa ljudima. Ja nisam ni statičar, ni inženjer, ni geodet, ali znam saslušat ljude koji nešto znaju. I znam da ono što je ....., što je puklo treba srušiti i napraviti novo. Trajati će ta obnova škole bojim se dulje nego do početka školske godine.
  I moja bitka sa rokovima je pitanje svih pitanja da djeca iduće godine pođu u školu, da završimo do iduće godine do početka školske godine s tom školom. To je meni temeljno pitanje.
  Pokušali smo sa Katoličkim učilištem u Domobranskoj tamo na Črnomercu da preselimo jednu zgradu koja je devastirana. Otišli smo tamo. Investicija bi bila, bila bi skuplja pita od tepsije, investicija bi došla negdje 10, 12 milijuna kuna. Ja nisam htio preuzeti odgovornost, a nisam htio ni vas informirati jer ću dobiti negativan fidbek da sam došao vama s tim prijedlogom da idemo tamo tri mjeseca, četiri mjeseca to uređivati do polovice škole a onda premještati djecu tamo. Vi bi rekli da nisam normalan i zato vam nisam to pisao.
  Znači da sam dobro procijenio. Ako sam krivo procijenio, recite. Ja ću vam napisati sutra dopis, održati ćemo izvanrednu sjednicu, donijeti ćemo odluku, potrošiti ćemo 2 milijuna eura i nakon pola godine ćemo preseliti djecu tamo. Ima ovdje gradskih zastupnika i mojih najbližih suradnika koji imaju svoju djecu tamo u školi. Ja bi sve učinio i sve sam osobno učinio kao da se radi o mojem djetetu, tako se ponašam svugdje, da to napravimo.
  Na žalost, moramo na ove tri lokacije razvoziti djecu. Jedno od onih autobusnih stajališta na Mažuranićevu, jel' da Mažuranićevom trgu čak smo morali raditi horizontalne i vertikalne signalizacije, oznake u prometu u mirovanju da možemo osigurati neometan dovoz djece i sigurnost male djece.
  Što se tiče uvjeta rekli ste u Vodnikovoj, morati ćemo se strpiti ovih godinu dana, nemamo drugog izbora. Moramo se strpiti. Ja molim roditelje za strpljenje, a dobru vjeru izvoditelju radova i nadzornom inženjeru i koordinatoru Grada da svaki tjedan čekiramo terminski plan radova koji tamo je. Hvala Bogu da nam je Bog dao lijepo vrijeme jer je krater dogradnje aneksa škole na -10 metara, bio bi zatrpan vodom i ne bi napravili ništa do proljeća.
  Hvala Bogu da ćemo izići sada prije kiše i zime iz rupe, da se dignemo na nulu da možemo... Ima ovdje građevinara pa znaju šta znači doći na nulu. I pokušati ćemo po zimi utrobu škole raditi i robau do snijega napraviti da se može po zimi i na proljeće punim zamahom dovršiti ta škola. Oprostite na duljini! Nemamo drugog izbora, možete me ubiti.
  Ali da li smo trebali to raditi? Mislim da smo trebali jer je bio pritisak roditelja velik, ogroman, da je mali kapacitet škole. Da li smo trebali sve srušiti pa raditi iz početka, nisam siguran. Međutim, sad smo napravili to što je struka rekla. Radili smo aneks a ostavili smo košuljicu ili kostur stare škole. Možda je trebalo sve sravnati, međutim...
  Di je Silvije Novak? Tu je. On bi me objesio na Jelačić placu jer on kaže da ne možemo jer je to staro osamdeset, devedeset godina. On kaže da se oblik, vanjski izgled i vanjski zidovi moraju sačuvati. Bijemo bitku sa nemogućim, ali ćemo mi to napraviti budite bez brige.

 • Pita da li Grad Zagreb sudjeluje u sufinanciranju troškova javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske. Gradski zastupnik nezadovoljan je odgovorom na pitanje o mogućnosti uvođenja kartičnog plaćanja usluga trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o. koje je postavio na 6. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba te predlaže dopunu odgovora u dijelu koji se odnosio na uvođenje kartičnog plaćanja računa za usluge Gradske plinare Zagreb d.o.o.

  Pero Semren, HDZ
 • Poštovani predsjedniče, poštovani gradonačelniče Grada Zagreba, uvažene kolegice i kolege,
  Imam pitanje za gradonačelnika ili za njegovog suradnika shodno temi.
  Odlukom Vlade Republike Hrvatske donesene 29. 08. 2013. godine propisani su kriteriji i načini sufinanciranja troškova javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u periodu od rujna do prosinca 2013. godine. U spomenutoj odluci u točci 3. između ostalog navedeno je: Jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu mjesečno će se osigurati sredstva za troškove prijevoza učenika koji srednju školu pohađaju na njihovom području u iznosu od 75% cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus.
  Postavljam pitanje: da li Grad Zagreb sudjeluje u sufinanciranju troškova javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske?
  Želim napomenuti da se ovo odnosi na one učenike čija je udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole veća od 5 kilometara.
  I ako mogu dati prijedlog gospodinu Ljubičiću, jer sam dobio prije nekoliko dana odgovor na prošlo pitanje iz prošle sjednice u vezi kartičnog poslovanja, da nisam zadovoljan odgovorom, u manjem dijelu jesam ali nisam zadovoljan iz razloga što se ne spominje Plinara.
  Moje pitanje iz prošle Skupštine je bilo vezano za cijelu Holding grupu. Hvala.

 • Hoće netko ispred ureda?

 • Hvala lijepo. Gospodine gradonačelniče, gospodine predsjedniče, gospođe i gospodo zastupnici, kratko ću odgovoriti. Kada su u pitanju srednjoškolci Grada Zagreba, učenici srednjih škola onda Grad Zagreb svima sufinancira gotovo tri četvrtine u iznosu ekonomske cijene prijevoza zagrebačkim autobusima i tramvajima. Kada su u pitanju učenici koji dolaze u Grad Zagreb, jer ova mjera Vlade se odnosi samo na one koji pohađaju školu na udaljenosti većoj od 5 kilometara ali u naselju u kojem ne stanuju, ako je u istom naselju a Grad Zagreb se po toj odluci Vlade tretira, imali smo mi dosta prijepora s Vladom prošle godine oko toga, tretira kao jedinstveno naselje, onima koji dolaze u Grad Zagreb znači s područja Zaprešića, Samobora itd. njihove jedinice lokalne samouprave mogu sufinancirati onih preostalih 25%. To nije zadaća Grada Zagreba. Međutim, svim zagrebačkim srednjoškolcima Grad Zagreb itekako sufinancira pa više od tri četvrtine iznosa ekonomske cijene prijevoza ZET-ovim vozilima. Hvala lijepa.

 • Hvala lijepa. Gradski zastupnik... Hoćete još? Gradonačelnik.

 • Predsjedniče, ne želim ispravljati pročelnika. Međutim, da ljudi znaju. Kažu kad nešto radite dobro onda ljudi trebaju znati.
  Jel' vi znate da smo jedini grad u Hrvatskoj koji svim našim penzićima, dragim umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 3200 kuna osigurava 100% subvenciju?
  To treba reći s ove govornice. To je zadnji put rečeno kada smo to uvodili i nikad niko nije napisao, niti rekao. Evo, ja ću reći pa makar me potjerali s govornice.
  Drugo. Što se tiče, moram biti još direktniji od kolege Lovrića, što se tiče učenika i đaka, u administrativnim granicama Grada Zagreba svi đaci i studenti koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu a obitelji imaju manje prihode od 2200 kuna po glavi obitelji, jer ja sam uvijek, kolega Lovrić ne znam koliki je socijaldemokrata, ali u meni taj socijaldemokratski kod čuči i ja ne mogu da ne eksplodiram. I sad ja to moram reći. Znači, sve obitelji čija su primanja po glavi manja od 2200 kuna imaju za svoju djecu 100% subvenciju prijevoza.
  Jedini grad u Hrvatskoj. To treba napomenuti s ove govornice.

 • Pita da li je u planu izgradnja dvorane za tjelesni odgoj za Školu za medicinske sestre Mlinarska, Zdravstveno učilište i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb.

  Ivan Tepeš, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević
 • Poštovani predsjedniče Skupštine, kolegice i kolege zastupnici, poštovani gosti gradske uprave iz Holdinga, poštovani predstavnici sindikata. Njih posebno pozdravljam jer sam ih vidio, kao i svi mi, dolje ispred zgrade Skupštine tako da znam da je njihova borba teška, evo i ovim putem ih pozdravljam i nadam se da će ipak njihovi zahtjevi na kraju prevladati.
  Ja imam pitanje, zastupničko, vezano za dvoranu za tjelesni odgoj koje nema a vezana je za Zdravstveno učilište odnosno za djecu koja pohađaju Zdravstveno učilište, Zdravstveno visoko učilište, Srednju medicinsku školu u Mlinarskoj. Dakle to je potez Mlinarska i Medvedgradska.
  Dakle radi se o tome da su te tri ustanove bez adekvatne dvorane. Dakle ne adekvatne nego uopće bez dvorane za tjelesni odgoj. Dakle po informacijama koje imam od ravnatelja tih institucija to je negdje oko 1500 učenika odnosno 1000 studenata. Dakle 2,5 tisuće djece koji pohađaju te ustanove. Dakle nema dvorane tjelesnog.
  Moje zastupničko pitanje, da li je Grad Zagreb, dakle da li ima u planu i ako ima u planu kad je to dakle da se ta dvorana izgradi?
  Problem je dakle od 1963. godine otkad te ustanove postoje. Uporno se šalje Gradu i dopisi i upiti vezano za to. Postoji dakle projekt izgradnje dvorane još iz 1986. godine. Dakle to je projekt koji se odnosi samo na dvije škole, medicinsku i Zdravstveno učilište, ali bi to bio kapacitet i za treću školu.
  Problem je velik i šta se tiče učenika i roditelja. Dakle učenici moraju, trenutno ove godine se dakle nastava tjelesnog odvija, to je šta se tiče samo Zdravstvenog učilišta u pet dvorana diljem Zagreba. Dakle dogodi se problem kada djeca imaju tjelesni onda oni gube cijeli dan. Dakle ta dvorana je dislocirana. Koliko ja imam informacije to su dvorane čak i u Novom Zagrebu i u Maksimiru. Dakle diljem Zagreba tako da je to veliki problem. Roditelji to stvarno više ne mogu izdržat. Dakle mogu izdržat kada djeca gube cijeli dan zato jer idu na praksu u bolnice ali onda još ne bi bilo dobro da radi nastave tjelesnog izostaju cijeli dan. Dakle evo to je moje pitanje gospodinu gradonačelniku ili pročelniku Lovriću, tko je zadužen. I samo jednu stvar dakle moram reagirat isto vezano za prošli put. Ja sam tražio pisani odgovor gradonačelnika vezano za stvari oko proračuna. Dakle vezano za financiranje Kluba ljubitelja Hajduka za feštu u Osijeku, u Zagrebu nije sporno ali feštu u Osijeku, pa nisam dobio ili je negdje izgubljeno poštom do Buzina. Evo toliko. Hvala.

 • Hvala lijepo. Namiguje zastupnik, namiguje kako je uvalio u početku političku promidžbu s ove govornice mimo dnevnog reda o ljudima koji ne rade svoj posao, a kao legalist bi trebao ih tjerat da rade svoj posao a ne da hodaju i šetaju, a imaju posla. Ali to su naša hrvatska posla. Dobro je da si mi nabacio. Sad ću ja reći par riječi na tu temu jer ja sam te dobro čuo.
  Dvije trećine njih ovdje radi u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada. Ja ih poznam k'o svoj džep i pitam se što rade ovdje a nisu na radnom mjestu? Tu su direktori. Ja mislim da su i oni prepoznali. I vi umjesto da kažete im da idu radit dok imaju posla i da im osiguramo posla vi im dajete podršku. Pa gdje mi živimo? Gdje mi živimo? Šta mislite da će me uplašiti, šetači, da nećemo dovršit posao koji smo započeli? Nema šanse. Rad, red i odgovornost na prvom mjestu. Rad, red i odgovornost! U ovoj zemlji to netko treba počet radit i ja bi vas molio da mi pomognete. A nema čovjeka u ovom gradu, a prvi čovjek sam Grada već dugo, koji više je za radnika i da zastupa radnička prava. Ali nema čovjeka u ovom gradu koji je spremniji se obračunati s neradom od gradonačelnika Bandića

 • ......(Nerazumljiva upadica)......
 • i to trebaju znati. Jer moj životni kredo je ljubav a ne mržnja, moj životni kredo je građenje a ne destruiranje. Ja sam to i pokazao. Za četiri godine ove zadnje Skupštine s druge strane nisam baš imao tih pozitivnih feedbackova nego je bilo više ovog drugog. I drago mi je da ste nastavili tu politiku, ulice.
  Jel' vi znate da radnici u Zagrebačkom holdingu i gradskoj upravi imaju 30% veće plaće nego prosjek Hrvatske? Jel' vi to znate uvaženi zastupniče? 30%! A mi moramo dijelit sudbinu čovjeka u gradu i moramo dijelit sudbinu realnog sektora. Da, da znam nisam ja kriv što ste podbacili, podboltali na startu.
  A sad ćemo prijeći na temu. Sad ćemo prijeći na temu.
  Niste zadovoljni s financiranjem večere Hajdukovaca u Osijeku. Ja sam to odlučio, kao gradonačelnik Zagreba. Ne znam koliko su dobili, 30 tisuća kuna? Više vrijedi jedna dlaka na glavi nego 30 tisuća kuna. Jedna dlaka na glavi hrvatskog čovjeka u Dugopolju ili ovdje kada se idu tući na Karlovačkoj cesti, Bad Blue Boysi i Torcida. Jeste me razumjeli što sam rekao? I uvijek ću pomoći tamo gdje se zbližava sjever i jug pa makar se to demonstriralo i u našoj ravnoj Slavoniji. To je moje pravo. Zato ću ja snosit posljedice ako loše odlučim, a to se vama može svidjet ili ne. Zato mi ne mislimo isto. Zato ste vi tu a ja ovdje. Hvala Bogu, to je demokracija i to je odgovor na vaše pitanje. Možete s njim bit zadovoljni ili ne morate ali je to to. Dobili ste.
  I treće pitanje što je bilo? Vaše?

 • ......(Nerazumljive upadice iz klupa)......
 • UPADICA iz klupe

  Dvorana!
 • Dvorana. Rekli ste od 1986. 1986. je na vlasti bio HDZ.

 • UPADICA iz klupe

  1986.?
 • Ne, 1986. je bila bivša stranka. Onda je, rekli ste 1996.? Kad ste rekli?

 • UPADICA iz klupe

  1986.
 • 1986. Onda je došao HDZ deset godina, onda je došao SDP četiri godine. Jel tako? Pa deset godina. Nismo napravili. Ali iduće godine će bit projekt gotov i 2015. će biti gotova dvorana za ove tri škole. To vam ja govorim. Pišite i pratite situaciju. To je na vaše pitanje. A hvala vam na ova dva pitanja što ste mi rekli, dali mogućnost da odgovorim.

 • Ispravak netočnog navoda. Ali samo upozoravam da onaj prvi dio nije bio ni prijedlog niti je bilo po Poslovniku pa vas molim samo kratko.

 • Pa dakle ali ja moram odgovorit, dakle.
  Znači zadovoljan sam, hvala na mojem pravom zastupničkom pitanju. I to je poruka ustvari koju žele čut oni s kojima sam razgovarao i koje muči taj problem dvorane. Dakle s tim sam itekako zadovoljan.
  Dakle ali s ove dvije stavke, dakle ja imam pravo pozdravljat koga hoću. Dakle ja sam pozdravio predstavnike sindikata. Ne vidim zašto bi to izazvalo buru kakvu je izazvalo, ali dobro. Ovdje smo svi političari, svaka riječ ima političku težinu. Ja se ne bi složio da ti ljudi vani nemaju pravo biti dolje i za vrijeme svog radnog vremena tražiti svoja prava kada zasjeda Skupština Grada Zagreba.
  Dakle vi uvijek volite spomenut da ste socijaldemokrat pa ste i u odgovoru na ovo pitanje rekli da ste socijaldemokrat. Ja jesam pravaš ali mi se čini da kad se tiče prava radnika pošto sam ja sam iz radničke obitelji, i otac pokojni i majka, dakle odrastao na zagrebačkoj Peščenici, dakle itekako ću uvijek biti za radnika makar danas sjedio ovdje, sutra možda u Saboru ili negdje peto. Dakle nikada neću odlijepit zato što imam službeni automobil ili službene kartice da nisam dio te radničke klase. Dakle ja smatram da to nije nerad i da imaju pravo.
  Ja moram odgovorit, dakle ne znam da li smo štopali gospodinu gradonačelniku.

 • Sve ok, samo ispravak netočnog navoda.

 • Pa to je ispravak netočnog navoda jer je meni imputirano...

 • Je, ali ja vas samo molim u rokovima.

 • Meni je imputirano da sam rekao nešto što nisam rekao. Dakle od običnog pozdrava je napravljena politička priča.
  Tako da će uvijek imat moju potporu, ja ću ih uvijek pozdravljat i ako ih ne bude ja ću ih pozdravljat tamo gdje god da se nalaze. Dakle toliko o tome.
  Šta se tiče pitanja Hajduka to nema veze s razbijenim glavama. Dakle ja sam vatreni Dinamovac išao po utakmicama godinama i godinama i gostovanjima po Hrvatskoj. Dakle meni je glavna i osnovna stvar, dakle ja sam za to da Društvo prijatelja Bijelih ima u Osijeku svoju večeru i da se financira sa sto tisuća kuna, ali to mora financirat tada, u to vrijeme, gospodin Bubalo, danas gospodin Vrkić odnosno gospodin koji je predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.
  Dakle samo je to bio moj, ali ja pozdravljam, dakle svi smo mi i Torcida i Bad Blue Boysi dapače i uvijek sam bio protivnik razbijenih glava. Uvijek je rivalitet potreban ali zdravi rivalitet bez vrijeđanja i ne dao Bog bez razbijenih glava. Evo, zahvaljujem.

 • Uvaženi zastupnik bi volio da nije postavio pitanje ali šta može kad je opalio metak.
  Uvaženi kolega, odnosno uvaženi zastupniče, oprostite, vi podržavate radnike. Ja bi molio direktora ljudi koje sam tamo prepoznao a reći ću, dat ću im poslije deset ljudi, šta rade oni pred Gradskom skupštinom u radno vrijeme. Jesu li pozvali možda predsjednika Uprave Holdinga da razgovara sa sindikatima u svojim firmama a on se nije odazvao? Da se naučimo malo demokraciji. Nemojte prosipat demagogiju s ove govornice. Ja sam gradonačelnik Zagreba. Poštujte instituciju gradonačelnika i moju odgovornost. Ulicu neću nikad podržavat. Vi indirektno, svjesno ili nesvjesno podržavate ulicu, a sad ću vam reći zašto.
  Nisam dobio poziv od sindikata bilo koje podružnice da pregovaraju o možebitnoj privatizaciji, o kojoj nitko nije rekao riječi. Ni ja ni nitko. Ili iz Čistoće ili bilo čega. Dopustite da završim. I nemaju šta raditi u radno vrijeme pred Gradskom Skupštinom. Oni moraju raditi svoj posao. I direktori, zaposlite ljude dok imaju šta radit na sreću. Nemojte lamentirat i mahat, dekoncentrirate me. Nema razloga za to. Ja sam sjedio. Nemojte molim vas. Smeta me to dekoncentrira me. Oprostite, ti pokreti meni zebnju uvode.

 • ......(Žamor)......
 • Nemojte, nema potrebe. Ja znam da je neugodno ali pustite da ogulim krumpir do kraja. Molim vas!
  U demokratskom društvu i u gradu Zagrebu nezadovoljstvo radnika se izražava i prosvjedom. I prosvjedom nakon što se iscrpe sve mogućnosti pregovaranja. Jel' vi znate da kolektivni ugovor postoji u Zagrebačkom holdingu? Jel' znate to? Jel' znate da ljudi pregovaraju? Jel' znate da ovih dana ljudi na novinske napise i bombe idu gasiti požar u podružnicama jer samo što nismo prodali sve a nije još ništa počelo. A zašto se to radi? Zato što treba ispod radara prodati autoput ili kako se to popularno zove monetizacija autoceste. Treba Poštansku banku utopit. I treba utopiti Croatia osiguranje. A onda da bi se to lakše napravilo napast ćemo Bandića da on želi privatizirati tvrtke u gradu Zagrebu. A Bandić je sa svojim ljudima za 13,5 godina kupio nekretnina za 500 milijuna eura a nije prodao ovoliko. Ovoliko.
  I vaša podrška ljudima koji trebaju radit svoj posao i hvala Bogu da ga imaju meni ne znači ništa. Podrška radnicima da, šetačima ne. Podrška radu, redu i odgovornosti u trgovačkim društvima koji su conditio sine qua non našeg opstanka da ali bacanje klipova uvođenju reda rada i odgovornosti neće proći. Ja sam se mandata nauživao.
  Opet me dekoncentrirate. Imate nešto protiv mene možda? Pa ja trepavicom nisam maknuo dok ste vi pričali. Koncentriran sam bio kao da se radi o najboljoj stvari na svijetu, bez obzira što govorite na svoj način. Ali vas poštujem. Pa poštujte i vi mene.
  Oko Torcide u Osijeku ne želim diskutirat. Nemam šta reći jer vi ste zaboravili da sam ja gradonačelnik Grada Zagreba a gradonačelnik Grada Zagreba je gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske i diskreciono je pravo gradonačelnika, a zato će snosit posljedicu, da s 30 tisuća kuna financira u Gospiću potezanje užeta ako treba. Ili neki sport koji Ličani vole. To je moje diskreciono pravo. Ja sam gradonačelnik Zagreba a ustavna obaveza je Grada Zagreba da vodi računa kao i Vlada Republike Hrvatske, bi trebala više vodit računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske. Pa ja s nekakvim malim simboličnim podrškama da pošaljem poruku da bude manje razbijenih glava sam se usudio to napravit. Građani će to honorirat ili kaznit, hvala Bogu. To su dvije različite stvari.
  Ali ovo, ovo su opasne stvari. Ovo su opasne stvari ali neće nas zaustaviti, vjerujte mi. Svatko tko je za red, rad i odgovornost je na strani ove gradske uprave i gradonačelnika koja je dobila mandat da napravi reda. Jel vi znate da u Holdingu 1600 ljudi radi na višoj stručnoj spremi nego što treba i da to košta godišnje 28 milijuna kuna, da smo sad analizu napravili? Jel znate to? E takvi će štrajkat. Nije ovdje bilo šofera ZET-a jer oni voze tramvaj. Ne mogu štrajkat. Ovdje nije bilo, iz Čistoće je direktor tu, je, ljudi koji voze kamion. Ne, ne on vozi kamion. Ovdje su bili iz kancelarije i to ona jedna trećina koja je viška u kancelarijama. Ali stat ćemo i tome na kraj.
  Da, ovim rječnikom nitko ne govori u Hrvatskoj. Ja govorim prvi. Ja sam svjestan posljedice. Kako god završi ja ću pobijedit. Ako dam ostavku pobijedio sam, ako provedem heroj sam. Ja nešto o političkoj abecedi znam. Ja sam spreman plivati u hladnoj vodi. Prvi, po cijenu da se dogodi ono najgore. Ali siguran sam, znate zašto ćemo pobijedit i zašto ću dobit? Zato što je većina za red. Sindikati, većina radnika su za uvođenje reda jer oni najviše profitiraju redom. Vjerujte mi! I hvala vam što ste mimo dnevnog reda potakli ovu temu.
  Ja sam mislio Bože hoće li netko postavit pitanje da mogu reći par rečenica i vi k'o naručen. Hvala vam, imate kavu poslije.

 • Koliki je bio ukupni iznos "otvorenih" pozajmica Zagrebačkom holdingu d.o.o. na dan 31. svibnja 2013. (ako ih je tada bilo), te koliki je ukupni iznos pozajmica Zagrebačkom holdingu d.o.o. u ovom mandatu i jesu li za njih sklapani ugovori. Gradski zastupnik traži pojedinačni popis s datumom doznake, iznosom i ugovorenim rokom vraćanja.

  Dražan Bilokapić, HDZ
 • Poštovani gospodine predsjedniče, gospodine gradonačelniče,
  kolegice i kolege gradski zastupnici i ostali gosti,
  Moje pitanje upućujem gradonačelniku. Na prošloj sjednici imao sam načelno pitanje
  da li su pozajmice ako su veće od milijun kuna obuhvaćene člankom 48. u smislu raspolaganja imovinom i traženjem potrebne prethodne suglasnosti. Odgovoreno mi je da je stvar čista k'o suza i to sam razumio.
  Moje današnje pitanje je sljedeće: tada ste u odgovoru rekli da je u prošlom mandatu zapravo to bio način, mogući način posudbama rješavanje problema zbog ne znam, odnosa Skupština – Holding – gradonačelnik. Nisam bio pa ne ulazim u detalje. A kako sam na jednom od odbora, mislim 6. ili 5. sjednice Odbora za financije razumio člana Uprave Holdinga da je Grad morao u par navrata pomagati za plaće, sad ne znam da li za ovaj ili onaj mjesec, moje pitanje današnje glasi: koliki je iznos, dakle do preuzimanja novog vašeg mandata ili stupanja novog mandata na dan, koliki je iznos ne vraćenih pozajmica ako ga ima?
  Pitanje je u pisanoj formi pisano pa ću ga ostaviti ovdje tajnici.
  I drugi koliko je bilo pozajmica u novom mandatu prema Zagrebačkom holdingu?
  Tada sam naveo i sada navodim da nemam ništa protiv, treba pomagati i svoja poduzeća i ustanove i ako je to jedino rješenje zašto ne, dapače, treba imati tu razinu odgovornosti.
  Ovaj dio me zanima prvenstveno da imam predodžbu jer nekada nemamo pravu predodžbu o financijskoj poziciji Holdinga. Možda bi lakše mogli razmišljati o problemima u kojima je ili u kojima će biti ili izići.
  Evo to je moje pitanje, ostavit ću ga gospodine predsjedniče u pisanoj formi. Hvala lijepo.

 • Hvala lijepo uvaženom zastupniku Bilokapiću.
  Znate s čim ja sam najviše nezadovoljan u gradu, nas u gradu i mene? A sad ćete se iznenadit. Zato što sve što napravimo a napravimo nekog vraga jer da ne napravimo ne bi nam ljudi vjerovali ne znamo to prodat. Ja ne znam zašto to nisu ljudi napravili, u Holdingu kolega Ljubičić i moji kolege u upravi. Ovih sto dana što nisu napravili na dvije kartice teksta i objavili zagrebačkoj javnosti i vama šta radimo. Mi to ne znamo ili nećemo. Ali ja mislim da je jedno i drugo.
  Ali sad će vam reći gradonačelnik da ću ja sad vodit PR i ja ću to obavit. Ja ću to iskoordinirat, napravit i objavit. Kažu da ja to znam. Ali ja imam preveliku plaću i preveliku odgovornost da bi bio šef PR agencije gradonačelnika, gradske uprave i Holdinga. A neke odluke ste i vi dizali ruke ovdje ili bili protiv za ovih sto dana pa ćete vidjet šta smo napravili za sto dana. Više nego vlada za godinu i po. A zašto to javnost ne zna ja pitam moje suradnike.
  A što se tiče direktnog vašeg pitanja, hvala vam na konstruktivnom pitanju i vašem poimanju odnosa Holdinga i Grada pisani izvještaj ćete dobit u roku od tri dana. Ne do Skupštine, u roku tri dana. O transakcijama na dan preuzimanja i od preuzimanja do danas, između Holdinga i Grada. To je zakon spojenih posuda. Ne može se upravljat Gradom bez Holdinga i Holding bez Grada. To se pokazalo zadnje četiri godine, svjedoci ste. Jel' točno?
  Ali da se transparentan odnos mora znat i pravila igre apsolutno. I vi ćete dobiti u roku tri dana te papire.
  Hvala vam na pitanju. Ovo su prava pitanja i hvala vam na pravom pitanju.

 • Pita hoće li Grad Zagreb, kao najveća jedinica lokalne samouprave, podržati pravne radnje Bloka umirovljenici zajedno prema Republici Hrvatskoj zbog nepoštivanja direktive Europske komisije koja se odnosila na obvezu da se do mjeseca svibnja uredi način na koji će se pomoći, temeljem Zakona o energiji, onim domaćinstvima čiji troškovi energije prelaze 10% njihovih ukupnih prihoda.

  Milivoj Špika, Blok umirovljenici zajedno
 • Poštovani predsjedniče, poštovani potpredsjednici, poštovani gradonačelniče, zamjenice gradonačelnika, poštovane kolegice, poštovani nazočni,
  Za one koji nisu informirani do sada Blok umirovljenici zajedno je najavio pokretanje
  određenih pravnih radnji prema Republici Hrvatskoj zbog nepoštivanja direktive Europske komisije a obveza je bila da do mjeseca svibnja uredi način na koji će se pomoći temeljem Zakona o energiji onim domaćinstvima čiji troškovi energije prelaze 10% njihovih ukupnih prihoda.
  Pitanje za gradonačelnika. Da li je Grad Zagreb odnosno gradonačelnik kao čelna osoba spreman pomoći Bloku umirovljenici zajedno u ovoj pravnoj aktivnosti budući je mjesec svibanj davno prošao a vlada svoj posao nije odradila, a šteta koja će time nastati praktično pada na leđa Grada Zagreba odnosno na Proračun Grada Zagreba.
  E sad, budući da Grad Zagreb i onako jest perjanica ispred svih lokalnih jedinica samouprave u pomaganju građanima, posebno onim najugroženijima ovo će praktično dodatno opteretiti odnosno građani će s pravom očekivati da im netko pomogne, a kako je Grad Zagreb onaj koji prednjači u Hrvatskoj po tim stvarima biti doveden u veoma nezgodnu situaciju ukoliko vlada žurno ne reagira.
  Kako smo čuli ovih dna to oni ne misle napraviti u bliskoj budućnosti. Dakle ostat će na tome da će ova zima biti opet na teret građana da se snalaze kako znaju i umiju na način da im je obećano kako će se moći izvršiti obročno plaćanje za energente. Jasno vam je svima da ukoliko netko od građana ima prihod 10 a ima trošak 20 pa bilo to na rate ili odjednom nema se, ne može se platiti.
  I drugo, s ovoga mjesta možemo javno prozvati i gospodina Nevena Mimicu. On je povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača. Kako je to moguće da jedna takva osoba, a još socijaldemokrat, nije do ovog trenutka javno reagirao i prozvao vladu da izvrši svoju obvezu.
  Dakle evo, pitanje za gradonačelnika ali isto tako bi mi bilo drago da se usput očituje i predsjednik Skupštine Grada Zagreba budući da po kriterijima Europske unije, ponavljam još jednom, svi oni čiji troškovi za energente prelaze 10% primanja kućanstva imaju pravo na subvenciju. U nekim državama to je i do 60% kućanstava. Hvala.

 • Hvala lijepa. Gradonačelnik Grada Zagreba. a evo i gospodinu Mimici ćemo poslat da vam se isto očituje.

 • Hvala lijepo predsjedniče. Uvaženom zastupniku Špiki,
  Pa svih četrnaest godina smo, odnosno četrnaesta godina, trinaest punih, trinaest i pol bili na tragu solidarnosti s onima koji su zaboravljeni, osiromašeni, zapušteni ili u konkretnom slučaju oni koji su gradili ovaj grad i ovu zemlju a danas ne mogu preživjeti.
  I vratimo se dvije godine natrag, od 10 do 30 milijuna kuna smo povećavali fond za pomoć toj kategoriji naših sugrađana. Troškova. Grad Zagreb, prije dvije godine smo to uveli.
  Vlada ove godine govori, slušao sam uvaženu potpredsjednicu Vlade, da od iduće godine bi to moglo vrijedit a ove godine k'o preživi preživi. Ako sam ja dobro vidio. Znači ako preživiš iduće godine će nešto bit. A mi zagrebačkim umirovljenicima možemo reći da će preživjeti jer mi ćemo pomoć kao i do sada, jer smo prošle godine u Proračunu dizali ako se sjećate 10 milijuna kuna za možebitnu potrebu intervencija te prirode. Prema tome to ćemo i ove godine, analizu napraviti, pomoći ćemo vam.
  Sjednite s gospođom Višnjom Fortunom, snimite situaciju kako će se preko zime odvijat. Ako bude trebalo u rebalansu proračuna ćemo osigurat i dodatna sredstva da građani grada Zagreba, posebno umirovljenici koji su gradili ovu zemlju i ovaj grad ne budu upitni njihova opstojnost ili njihovo grijanje ili bilo koja režija koja se uklapa u ove postotke o kojima ste govorili. Evo, Višnja vam je adresa ovdje danas.
  Hvala na inicijativi koju ste pokrenuli i na brizi.